Odpowiedź :
Aby odpowiedzieć na to pytanie, na początku trzeba wiedzieć, skąd się wziął iloczyn po prawej stronie. Śpiesząc z odpowiedzią, jest to jeden ze wzorów skróconego mnożenia [tex](a^2-b^2)=(a-b)(a+b)[/tex].
Zatem, wiem że [tex]a^2=x^2;~~b^2=\sqrt{2}[/tex].
[tex]a^2=x^2/\sqrt{} \\a=x[/tex]
(oczywiście tutaj piwnno być jeszcze jedno rozwiązanie [tex]a=-x[/tex], jednak nie jest nam ono potrzebne do podstawienia do wzoru). To samo robię dla drugiej niewiadomej:
[tex]b^2=\sqrt{2} /\sqrt{} \\b=\sqrt{\sqrt{2} } =2^{\frac{1}{4}}=\sqrt[4]{2}[/tex]
(tutaj także powinno być ujemne rozwiązanie, ale je pomijam). Co do komentarza odnośnie pierwiastka czwartego stopnia - "pierwiastkuję pierwiastek" (masło maślane:)). Jakkolwiek, mając piewiastek drugiego stopnia, pod pierwiastkiem drugiego stopnia, mogę zapisać go całościowo jako pierwiastek czwartego stopnia. Zapisałem to jeszcze w postaci potęg, bo przecież tak i też możemy :)
Mam nadzieję, że wszystko jest już jasne. Jak nie to śmiało pisz w komenatrzu, postaram się pomóc. Pozdrawiam.